De Rugbyclub
van de regio

Historie

Het Eemland College als bakermat

Op het Eemland College (het huidige Nieuwe Eemland) in Amersfoort vond in 1975 een ‘Engelse dag’ plaats, waarbij leerlingen een potje rugby tegen leraren speelden. Daarna blijft rugby onderdeel van het sportprogramma op deze school. Aan de hand van het boekje ‘Ken uw sport, rugby’ geeft sportleraar Jacques Martens les in rugby. De rugbypalen staan nog altijd op het grasveld van de school. En we organiseren nog steeds elk jaar een internationaal toernooi genaamd de ‘Engelse dag’.

Rugby Club Eemland opgericht in 1977

Rugby Club Eemland wordt opgericht. Een gedenksteen in de poort van het Nieuwe Eemland herinnert hieraan. Wist je dat ons logo de toren van de school bevat? Omdat het grasveld bij het Eemland College teveel te lijden heeft onder de noppen van de spelers, wordt er gezocht naar een andere locatie.

De club speelt eerst op een veld in Birkhoven, waarna Eemland verhuist naar de Isselt. Hier wordt een veld gedeeld met de voetballers van Cobu Boys. Op 11 september 1977 speelt Eemland de eerste competitiewedstrijd tegen Utrechtse Studenten. Deze wordt gewonnen met 10-18. Er wordt ook gestart met een jeugdteam dat competitie gaat spelen.

Statuten

In 1980 worden de statuten van Rugbyclub Eemland vastgesteld. De vereniging stelt zich ten doel: “Het bevorderen van uitoefening van sport door haar leden, in het bijzonder de rugbysport, zomede al hetgeen daartoe bevorderlijk is.”

In 1984 wordt voor het eerst een speler van Rugby Club Eemland geselecteerd voor het Nederlands Team. Het gaat om Matthijs die speelt in de interland Portugal – Nederland.

Verhuizing naar Bokkeduinen

Rugby Club Eemland verhuist  in 1985 van de Isselt naar een voormalig hockeyveld op de Bokkeduinen. Het clubhuis is gehuisvest in de linker toren van de Monnickendampoort in het Amersfoortse centrum. Inmiddels heeft Rugby Club Eemland alweer jaren eigen velden en een clubhuis aan de Barchman Wuytierslaan 95 in Amersfoort.

De club nu

De jeugd groeit niet alleen in aantallen, maar ook in kwaliteit. De combinatie van oudere spelers en internationals met de eerste nieuwe oogst van de eigen jeugd, zorgt voor goede prestaties. De jeugdafdeling van Rugby Club Eemland groeit gestaag en ook de seniorenteams groeien en presteren goed. Op 24 september 2016 meldt het tweehonderdste jeugdlid zich aan! Sinds seizoen 2019-2020 speelt Eemland (weer) in de Ereklasse.

 

Contactgegevens

Rugby Club Eemland Amersfoort
Sportpark De Bokkeduinen
Barchman Wuytierslaan 95
3819 AB Amersfoort

info@rceemland.nl