Heren 1 moet zijn meerdere erkennen in The Bassets

Senioren nieuws

23 sep. 2019

RC Eemland – RC The Bassets 20-30

Zaterdag 21 september, het eerste speelt eindelijk weer thuis. Sinds drie seizoenen wordt dit de eerste thuiswedstrijd in de Ereklasse. We krijgen The Bassets uit Sassenheim op bezoek. Zij hebben de eerste twee wedstrijden gewonnen in onze poule, waar wij het moesten doen met een nipt verlies en een ruime winst. Thuis zijn we echter al een tijdje ongeslagen (lees: 2 seizoenen) en we waren voornemens dit voort te zetten.

We begonnen de wedstrijd goed. We speelden op de helft van The Bassets, maar een echte break konden we niet maken. The Bassets hadden hier wel wat overtredingen voor nodig, wat uiteindelijk leidde tot een penalty voor ons. We kozen voor de palen en drie makkelijke punten, 3-0. Na deze prima start zakten we echter terug, en de Bassets werden beter. Na meerdere gemiste tackles aan onze kant, maakte hun winger de break en kon deze ook afmaken onder de palen. De conversie werd daardoor een formaliteit; 3-7. Niet voor een gat te vangen, trokken we weer ten aanval. Niet zonder resultaat: Jordy Hop wist zichzelf op het scorebord te zetten met een goede individuele try. Een lastige conversie aan de zijkant van het veld werd verzilverd door Robbin Schut, wat de stand weer in ons voordeel bracht: 10-7. Hierna bleef het spel op en neer gaan, waarin de Bassets voor rust nog iets terug konden doen, een verzilverde penalty zette de ruststand op 10-10. Even bijkomen, het tempo lag aardig hoog.

De tweede helft, hierin wilden we het verschil gaan maken. Het begin hielp niet, onze aanwinst Givi kreeg na de eerste actie al een discutabele gele kaart. Maar goed, de beslissing was gemaakt en wij gingen verder met veertien man. Deze tien minuten wist Bassets door te drukken. Een try met conversie en een penalty zorgde voor een gat van tien punten, 10-20. Met Givi weer binnen de lijnen, brak er een heus kantelpunt aan in de wedstrijd. We wisten de Bassets ver terug te brengen in hun eigen helft, tegen de try-line en uiteindelijk zelfs een try te scoren. Althans, dat dachten we… En met ons ook de Bassets zelf, de toeschouwers en de linesman. We kregen hem helaas niet, de referee was net bezig zijn positie te verbeteren en miste daardoor de try. Een minuut later lag de bal over onze try-line. Niet snel genoeg omgeschakeld en een prima aanval van de Bassets wisten zij de verzilveren. Inclusief conversie bracht dit de stand op 10-27. Een haast onoverbrugbaar gat, zeker tegen een prima verdedigende tegenstander. Een score van Jorg Koch bracht de stand nog op 15-27, maar even later wisten de Bassets wederom een penalty te benutten om het weer te vergroten naar 15-30. In de slotfase zorgde Ben Harrison nog voor een try, waarbij hij aanspraak moest maken op zijn volledige longinhoud. Gelukkig voor hem was zijn actie de last play en was de einduitslag 20-30.

De conclusie is misschien wel dat de Bassets verdiend hebben gewonnen, maar menig Eemlander had toch het gevoel dat er meer in had gezeten. Misschien is dat dan alsnog de ervaring op het hoogste niveau die we de laatste jaren gemist hebben. Na deze poule gaan we door met de onderste acht teams van de Ereklasse, waarbij we gaan strijden om de nationale Trophy. Een uitdaging waar we voor willen gaan, met sterke en interessante tegenstanders. We hebben echter laten zien dat ook Eemland dit seizoen een team is om rekening mee te houden.