zaterdag 14 februari 2015
11:55
Zaterdag 14 februari 2015, geplande K.O. 12:00

Door Dylan Rietveld

Vandaag staat de junioren wedstrijd tussen de ongeslagen nummer 1, Haagsche Rugby Club, en de nummer 3, ons eigen Eemland/Pink Panthers op het progr wedstrijd wordt uit bij de HRC gespeeld op een grasmat die wel aardig wat te wensen overlaat. Eemland/Pink Panthers speelt met de volgende opstelling:

16 Miquel

Het was aan HRC om om 12:05 de wedstrijd te beginnen. En na anderhalve minuut scoort HRC de eerste try na voordeel voor playing on the ground. De conversie wordt ook raak geschoten en zo staat Eemland/PP al vroeg met 7-0 achter. De spelhervatting van Eemland/PP is niet goed en we gaan verder met een scrum op de middenlijn. De scrum ziet er niet stevig uit. En ook bij de scrum vlak erna is het niet strak en worden ze makkelijk weg gepusht door de HRC. De 3e scrum in het voordeel van de HRC ziet er al een stuk stabieler uit. Na 6 minuten spelen wordt het spel stilgelegd door een blessure geval bij HRC. Jesse en de speler van HRC sprongen beide voor de bal met als gevolg dat Jesse bij het neerkomen op de enkel van de HRC speler landde. Hij wordt naar de kant getild en het spel wordt hervat met een scrum in gebracht door Eemland. Eemland staat goed te verdedigen tegen de aanvallen van HRC. Een tweede try wordt voorkomen door een knock-on van HRC na een mooie beweging van hun scrum-half. Een mooie run van Grote Koen erna geeft Eemland weer een beetje ademruimte tot hij vlak erna toch weer ingeleverd. Ook als HRC bij Eemland op de try-line staat weet Eemland het toch nog goed te spelen. Helaas worden er na een snelle penalty na 15 minuten spelen toch wel weer gescoord door HRC. Met een beetje smokkelen wordt de plek van de conversie iets meer na het midden gebracht maar toch lukt het de HRC speler niet om h’m te benutten. 12-0. HRC met een constante overlap aan de open-side maakt hier ook dankbaar gebruik van door telkens goed uit te spelen terwijl Eemland ijzersterk verdedigd.

De afgelopen 5 minuten werden gespeeld rond de 22 van HRC waarin Eemland zowel in de aanval als in verdediging het HRC lastig wist te maken. Een paar goede acties en runs van bijvoorbeeld Luca, Jetze en Grote Koen. Maar na een kick van HRC en een knock-on van Mathijs wist HRC weer terug te komen op de helft van Eemland. Waar het spel tot het eind van de eerste helft blijft. Mede door de scheids, welke vrij vaak in het voordeel van HRC fluit in situatie waar het niet nodig was. En in situaties waar voor Eemland gefloten had moeten worden doet hij het niet. Weer door een overlap te creëren weet HRC vlak voor rust nog een try te maken. De conversie wordt weer gemist dus de ruststand in Den Haag is 17-0.

Eemland en HRC hebben elkaar dit seizoen al 2 keer eerder getroffen. Beide wedstrijden gingen verloren. De eerste wedstrijd in het voorseizoen werd bij HRC met 105-0 gewonnen. De 2e wedstrijd, de 1ste van het hoofdseizoen werd thuis met een aanzienlijk kleinere marge verloren, 0-53. De kleinste overwinning van de HRC van dit seizoen was tegen de Gooidogs, 22-5. Tegen diezelfde Gooidogs wist Eemland door een late try uit met 18-15 te winnen.

Wissel bij Eemland, Miquel komt erin voor Jan als hooker. Om 11:45 wordt de wedstrijd weer hervat door Eemland. Na 2 minuten in de tweede helft weet HRC te scoren door een goede run van de scrum-half na een scrum op 5 meter. Conversie gaat mis, 22-0. Na een mislukte spelhervatting weet HRC al weer snel binnen de 22 van Eemland te komen. Na 6 minuten in de tweede helft weet HRC weer door overlap te scoren. En weer een onbenutte conversie, 27-0. Via mooi jagen van vooral Dennis en Luca komt Eemland toch weer op de helft van HRC, maar via een paar keer dat de takelaars niet wegrolde en hier niet werd afgefloten door de ref weet HRC eronderuit te komen. Het wedstrijdritme wordt vooral bepaald door HRC, en weer door een goed gecreëerde overlap scoort HRC weer in de linkerhoek. Met weer een gemiste conversie blijft de schade ”slechts” 5 punten, 32-0. Weer door sterke runs van Peppie, Dennis en Koen komt Eemland weer op de helft van HRC, maar weer door, zacht uitgedrukt, discutabel fluiten van de ref komt HRC weer terug. Weer door goed werk van Dennis staan we weer op HRC helft. Toch weet HRC nog een keer te scoren, weer gemiste conversie, 37-0.mĵ De wedstrijd wordt na een uitgekickte penalty van HRC afgefloten. Einduitslag: 37-0. 7 try’s tegen en 1 conversie.