De Rugbyclub
van de regio

RC Eemland pakt verdiende overwinning bij regerend landskampioen RC ‘t Gooi.

20 okt. 2013

Zaterdag stond het RC ‘t Gooi – RC Eemland op het programma in de Ereklasse van Nederland. De wedstrijd tegen de huidige landskampioen stond in het teken van de positie’s bij de eerste 6 van Nederland.

RC Eemland begon gedreven aan de wedstrijd en wist 20 minuten lang de spelers van ‘t Gooi vast te zetten op haar eigen helft. Aanval na aanval werd gestopt door de verdediging van de thuisploeg.
In de 18 minuut werd een mooie aanval van RC Eemland afgerond door Donny Buisman, maar helaas raakte hij met de punt van zijn schoen de hoekvlag en de try werd daarom terecht afgekeurd door de referee.
RC Eemland bleef aanvallen en enkele minuten later werd een aanval onreglementair afgestopt en kon door de genomen penalty Jost de Graaf de eerste punten op het bord zetten. 0-3

RC Eemland bleef druk zetten op de nummer 9 en 10 van ‘t Gooi en wist door goed verdedigend werk de aanvallen van ‘t gooi af te stoppen voordat ze op de speelhelft van Eemland waren. Uiteindelijk wist Louis du Plessis de bal van een speler af te pakken en maakte een mooie break dwars door de verdediging van ‘t Gooi waarop Bert van Klaveren de klus kon afmaken. De conversie werd niet gemist door Jost de Graaf en 0-10 op het score bord.

In de laatste minuten voor de rust werd door ‘t Gooi een Penalty benut en ook Jost de Graaf liet zien erg scherp te zijn met de kicks op de palen. Een rust stand van 3-13 was het gevolg.

In de tweede helft liet ‘t Gooi zien waarom ze landskampioen zijn, met veel werk door hun voorwaartsen wisten ze Eemland nu wel onder druk te zetten en moest er met man en macht verdedigt worden. Wederom een penalty bracht ‘t Gooi dichterbij, maar Eemland verzilverde zelf ook weer een penalty waardoor se stand naar 6-16 liep.
Op dat moment kreeg Johann du Plessis een gele kaart en moest men verder met 14 man. Het gelouterde ‘t Gooi maakte hier gebruik van en kon met haar zware voorwaartsen een push over try realiseren. De conversie werd ook niet gemist. 13-16 met nog 20 minuten te spelen.

Door een Penalty van Jost de Graaf wist Eemland ook nog te scoren in ondertal situatie en trok de stand naar 13-19, maar gedaan was het nog niet. op het moment dat Johann du Plessis weer terug mocht komen in het veld wist ‘t Gooi met al haar krachten toch een try te makne, maar ook nu bleek dat men net uit was en moest ook deze try worden afgekeurd. Toch wist ‘t Gooi met nog 5 minuten op de klok de wedstrijd te kantelen. Een try en conversie bracht ze naar een voorsprong van 20-19.

Het jonge team van RC Eemland wat met 8 spelers uit de eigen jeugdopleiding speelde was echter niet van plan de winst weg te geven. De vers ingebrachte krachten bleken net het verschil te maken. RC Eemland wist na de try van ‘t Gooi gelijk grote druk te zetten op de voorwaartsen van ‘t Gooi. Hieruit wist Pim van Asperdt de bal te veroveren en hij sleepte 4 mensen van ‘t Gooi mee over de trylijn. 20-24 voor RC Eemland met nog 1 minuut op het scorebord.
Jost de Graaf wist de conversie wederom te benutten.
De blessuretijd duurde uiteindelijk 7 minuten, maar het team uit Amersfoort wist professioneel de wedstrijd uit te spelen en barste uit in luid gejuich bij het eindsignaal van de referee.
20-26 winst en gedeeld 5e op de ranglijst. Het team uit Amersfoort komt steeds beter in vorm en zal dat haar volgende wedstrijd op 2 November in Leiden willen laten zien.