De Rugbyclub
van de regio

RC the Dukes – RC Eemland

28 sep. 2014

In de vierde ronde van het eerste gedeelte van het seizoen in de ereklasse, stond de wedstrijd tussen de nr1 en nr2 van de poule op het programma. RC Eemland had haar eerste 3 wedstrijden gewonnen evenals RC the Dukes.

Op papier dus een mooie wedstrijd waar vele supporters op af waren gekomen. Op het kunstgras in de binnenstad van Den Bosch nam de thuisploeg vanaf de start het initiatief in handen en wist de ploeg uit Amersfoort de eerste paar minuten goed onder druk te zetten. De ene tackle na de andere volgde elkaar op en langzaam wist de Amersfoortse ploeg terrein winst te maken. Dit resulteerde in een penalty in de 7e minuut, welke door Jost de Graaf tegen de palen aan werd geschoten. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en na 15 minuten wist de thuis ploeg haar eerste penalty te verzilveren.

Alle spelers knokten voor iedere meter en voor het publiek was het echt toprugby wat op de mat gelegd werd van beide kanten. The Dukes verzilverde nogmaals een penalty en namen langzaam een voorsprong hierdoor van 6-0. De ploeg uit Amersfoort bleef echter goed spelen vanuit de basis van het spelconcept en wist na 25 minuten via Michael du Plessis een try te scoren en de conversie te benutten waardoor ze brutaal de leiding overnamen.

Wederom een kick van de feilloze kicker Maarten van Osch van de Dukes veranderde de stand weer in het voordeel van The Dukes in de 32e minuut. Het slot van de eerste helft was weer voor de Amersfoorters en de ruststand werd door een penalty van Jost de graaf bepaald op 9-10 in het voordeel van RC Eemland.

Direct na de rust maakte de Amersfoorters een prachtige break door de verdediging van de tegenstander, maar konden helaas geen try drukken vanuit deze situatie. Uiteindelijk was dit een beslissend moment in de wedstrijd. Vanaf de bank van de Amersfoorters werden de jongere spelers wederom volop ingezet, iets wat geen verzwakking opleverde in de wedstrijd.  Een penalty van the Dukes kantelde de stand weer, en een mooie aanval vanuit de eigen 22 meter werd door michael du plessis wederom verzilverd. 12-17.

The Dukes richten zich wederom op, en aan de kant van de Amersfoorters kropen kleine foutjes in het spel. Hierdoor moesten de voorwaartsen volop aan de bak in de vele scrums en line outs, iets wat de ervaren voorwaartsen van the Dukes goed wisten te benutten met een push over try en wederom benutte conversie. 19-17.

Het slotakkoord was voor de ploeg uit Den Bosch, met een mooi uitgespeelde aanval over veel schijven, waardoor de stand naar 26-17 werd getrokken. Ondanks verwoede pogingen van de Amersfoortse ploeg om weer aansluiting te vinden werd er niet meer gescoord door de ploegen.

Iedereen langs de lijn was het er over eens dat de ploeg uit Amersfoort zeker een punt had verdiend vandaag, en de spelers stapte dan ook als mentale winnaars van het veld. Men had laten zien dat de overwinning tegen de Nederlands Kampioen niet zomaar uit de lucht is komen vallen, en dat de ploeg zich de komende weken zal vastbijten in de zware tegenstanders om te zorgen dat ze zich bij de top 6 van Nederland plaatsen.

11 Oktober zal Rugbyclub Eemland het opnemen tegen streekgenoot RC ‘t Gooi.