De Rugbyclub
van de regio

Van het Bestuur

Van het Bestuur

18 okt. 2022

Communicatie & Rugby

Communicatie is “een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren”. Het woord komt van “community”, en betekent letterlijk “iets gemeenschappelijk maken”. Deze betekenis vind ik mooi om in het achterhoofd te houden. Want: iets gezamenlijk heeft ieder mens, en zeker iedere rugbyer, heel hard nodig. Uiteraard op het veld.

Jaren ‘ploeteren’ onze trainers om onze jeugd duidelijk te maken dat praten heel belangrijk is. Ja, zelfs het verschil is tussen goed en top. Communiceren, praten met elkaar, zeggen dat je de bal wil, afspreken wat ‘yellow’ betekent, napraten, plannen maken. Dat is niet alleen iets voor hypersociale vloggers, maar juist ook voor goede rugbyers.

Communicatie betekent ook dat je deelt wat je mooi vindt. Stil staan bij wat er goed gaat. Luisteren naar wat men nodig heeft. Zoals de inzet van vrijwilligers. Van shirts wassen, lijnen trekken tot zorgen dat er wat lekkers te eten en drinken is, zonder al die mensen die zich belangeloos inzetten en daardoor topprestaties leveren zijn we nergens. Gelukkig zijn er velen. En daar moeten we zuinig op zijn. Dankbaar voor het harde werk.

In goede en slechte tijden. Gemeenschappelijk rouwen, gemeenschappelijk vieren, het leven vieren, de sport vieren, groei vieren, het verleden vieren. Ik was weer onder de indruk van onze club de afgelopen weken in voor- en tegenspoed.

In verandering is communicatie nog belangrijker. De club groeit, de cultuur van jeugd, ouders en het hele land verandert, dingen die vroeger konden zijn nu opeens niet meer ok. Mis je dan niet het oude gevoel bij je club? Hoe hou je het goede vast en omarm je het nieuwe? Herken jij je nog in het gezamenlijke? Hou je wel van communiceren?

Mijn idee als kersvers communicatiebestuurslid is om ‘gemeenschappelijk’ centraal te zetten. Communicatie moet niet alleen naar buiten, maar juist onderling gewoon goed zijn. Naar buiten volgt dan (bijna vanzelf). Niet teveel beloven, open staan, duidelijk zijn, luisteren en initiatieven gaan nemen. Niet wachten tot alles perfect is. Want zoveel is duidelijk: niets menselijks is ons vreemd, en dat is dan ook weer ‘gezamenlijk’.

Volgende week weer echt rugby! Bedankt guppen, jullie hielden de eer hoog!

Willemijn

Bekijk al ons nieuws

Contactgegevens

Rugby Club Eemland Amersfoort
Sportpark De Bokkeduinen
Barchman Wuytierslaan 95
3819 AB Amersfoort

info@rceemland.nl